Demokratifonden
Demokratifonden
Demokratifonden
Demokratifonden är en katalysator för förändring. Vi delar ut bidrag till barn- och ungdomsdrivna initiativ som stärker ungas inflytande och delaktighet.
Unga idag är mer engagerade i samhället än någonsin. Samtidigt känner många unga att deras möjligheter att påverka samhället är få. Därför vill vi stötta organisationer och rörelser som, precis som vi, arbetar för att stärka ungas plats i demokratin och göra det möjligt för fler att påverka beslut som rör dem. För att få genomslag på riktigt måste arbetet vara ungdomsdrivet och utgå från de som berörs. Vi vill tända gnistan av intresse som finns där ute, och bidra till att fler unga kräver sina demokratiska rättigheter. Tillsammans river vi hinder mellan unga och makten!
Grundkriterier för att söka:
Grundvärderingar
Ni delar våra värderingar att alla människor är lika mycket värda, att ingen får diskrimineras, trakasseras eller utsättas för kränkande särbehandling. Ni skriver också under på att alla barn är egna individer och rättighetsbärare såsom de beskrivs i Barnkonventionen, Agenda 2030 och regeringens ungdomspolitiska mål.
Barn- och ungdomsfokus
Barn och unga är delaktiga i både planeringen, genomförandet och som deltagare i projektet som ni söker. Målgruppen i projektet är barn och unga, upp till 25 år, boende i Sverige.
Demokratisk organisationsform
Ni är en politiskt och religiöst obunden ideell förening eller stiftelse. Det behöver finnas någon på organisationen som har ansvar för, och avsatt tid, att arbeta med projektet.
Er idé behöver också verka för minst 2 av Demokratifondens 4 syften:
- Att deltagarna får ett ökat engagemang, kunskap och verktyg för samhällsutveckling, demokrati och sin roll som rättighetsbärare.
- Att skapa förutsättningar för marginaliserade* unga att påverka och delta i samhälls- och demokratiutvecklingen.
- Att ungas röster tas på större allvar i samhällsdebatten och maktens korridorer.
- Att makthavare och beslutsfattare förändrar sitt arbetssätt så att unga i större grad får inflytande.
Två sorters bidrag
Demokratifonden delar ut två olika sorters bidrag, ett 1-årigt projektbidrag och ett långsiktigt stöd under 3 års tid. Det går bara att beviljas en typ av bidrag under samma år. Verksamheten som genomförs oavsett bidrag ska syfta till att öka ungas inflytande i demokratin.
Projektbidrag
Projektbidraget går till 1-åriga satsningar på ungas delaktighet i demokratin. Vi välkomnar nyfikna och nytänkande initiativ, där unga själva formulerat vad det är som behövs och önskas.
Det kan till exempel handla om metoder för att mobilisera unga som inte redan är engagerade, genomföra en stor kampanj för att förändra synen på unga i samhället eller att skapa nya metoder för att unga ska kunna vara med och påverka i sin kommun. Inom ramen för detta projektbidrag kan vi bevilja medel på mellan 10 000 kr och 500 000 kr. Det kan vara större chans att ni beviljas medel om ni söker ett mindre bidrag.
Ansökan för projektstöd inför 2025 går att lämna in under perioden 1 maj – 31 augusti.
Här kan du läsa vilka frågor som ställs i ansökningsformuläret för projektbidrag.
Långsiktigt stöd
Det långsiktiga stödet betalas ut under 3 års tid, förutsatt att verksamheten som drivs håller tillräcklig kvalitet. Verksamheten kan antingen fokusera på att bygga upp en gräsrotsorganisation och mobilisera unga, eller på påverkansarbete med fokus på systemförändring. För att få långsiktigt stöd för gräsrotsorganisering har vi satt ett maxtak på 3 Mkr i omsättning per år, baserat på de senaste 3 åren. För att driva påverkansarbete finns inget omsättningskrav. Bidraget ligger på antingen 100 000 kr eller 300 000 kr per år, vilken nivå som betalas ut beslutas av Youth 2030 Movement som driver Demokratifonden.
Ansökan för långsiktigt stöd för 2025 är stängd.
Här kan du läsa vilka frågor som ställs i ansökningsformuläret för långsiktigt stöd.
Organisationerna vi stöder
Under 2024 stöttar Youth 2030 Movement 12 organisationer via Demokratifonden. Organisationerna representerar många olika sakfrågor, unga med olika erfarenheter, olika stora organisationer, organisationer som funnits olika lång tid och som finns spridda över hela Sverige.
Afroinstitutionen
Afroinstitutionen verkar för att bygga en Institution för svarta personer i Sverige i form av en fysisk byggnad som ett resurscentrum där bildning, konst, läkande och nätverkande kan mötas.
Med bidraget ska de bygga upp hållbara strukturer för organisering och nå ut till flera. Genom Residentet bygger de upp en rörelse för svarta personer i Sverige.
Aurora
Aurora verkar för att ur ett rättighetsperspektiv påverka Sveriges klimatpolitik med utgångspunkt i klimaträttvisa, skiftet till ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle.
Med bidraget kommer de att organisera och mobilisera fler unga i arbetet för klimaträttvisa. De kommer folkbilda om klimatkrisen och jobba ännu mer med outreach, media och kommunikation.
Ensamkommandes Förbund
Ensamkommandes Förbund arbetar för att främja integration och inkludering av ensamkommande och nyanlända barn och unga i det svenska samhället.
I projektet ska lokala föreningar för unga hazarer startas upp. Workshops om föreningskunskap men också om demokrati och samhällsengagemang kommer genomföras för att ge de unga engagerade verktyg för att driva föreningarna.
Förenade Förorter
Förenade Förorter verkar för att unga och unga vuxna från förorten ska få ta del av civilsamhället på samma sätt som majoritetssamhällets unga och unga vuxna.
Med bidraget kommer de bygga upp en ungdomsorganisation som samlar lokala ungdomsorganisationer i olika förorter över landet. De kommer påbörja ett arbete med att driva påverkansarbete och att skapa en folkrörelse.
Fler Unga
Fler Unga verkar för att öka ungdomars politiska inflytande och att fungera som en plattform för spridning av kunskap och verktyg för påverkan, både i Almedalen och utanför.
Genom workshops och föreläsningar med andra engagerade unga visa hur man kan engagera sig i samhället. Dessutom genomförs ett avslutande läger och resa till Almedalen för att öka ungas representation och deltagande där.
Ingen Människa Är Illegal Stockholm (IMÄI)
IMÄI Sthlm arbetar praktiskt och politiskt för papperslösas rättigheter. De verkar för en värld där ingen människa är illegal.
Med bidraget kommer de fortsätta skapa mötesplatser för unga papperslösa där de får slappna av och ha kul. De kommer också skapa förutsättningar för unga papperslösa att få verktyg att synliggöra och påverka sin situation politiskt.
Kollektiv Sorg/ABF Stockholm
Kollektiv Sorg lyfter problemet med gatuvåld och skjutningar – och förmänskligar människorna bakom rubrikerna. De jobbar förebyggande och stärkande för ungdomar som direkt eller indirekt upplevt dödligt skjutvapenvåld.
Genom projektet kommer de erbjuda stöd och verktyg för människor som blir påverkade direkt eller indirekt av det dödliga våldet.
Möllans Basement
Möllans Basement erbjuder sysselsättning, arbets- och studieförberedande träning, nätverksmöten och en social gemenskap för unga i Malmö. I sitt projekt åker de till Almedalen med unga för att kunna påverka politiker. Almedalsresan föranleds av panelsamtal med politiker och att unga demokratiambassadörer utbildar andra unga om demokrati under en lägervecka.
Nätverket Unga För Tillgänglighet (NUFT)
NUFT verkar för att stärka den unga funktionsrättsrörelsen och unga personer med en eller flera funktionsnedsättningars inflytande i samhället.
Med bidraget kommer de bygga upp en paraplyorganisation som jobbar för unga med funktionsnedsättningar. De kommer också påbörja ett arbete med representation och påverkan.
Page28
Page28 verkar för att grunda ett queert kulturhus och genom det agera som tak åt många andra queera initiativ och skapa möjligheter att på en bredare front lyfta unga HBTQ-personer och bidra till queer organisering, aktivism och deltagande i demokratin.
Med bidraget kommer de utveckla sina interna strukturer för att kunna möta upp det stora behov som finns av queer kultur och mötesplatser samt på sikt etablera sig i större lokaler.
Promoting Youth Inclusion (PYI)
PYI är en plattform där unga romer kan mötas, utbyta idéer och arbeta tillsammans för en bättre framtid.
I projektet ska de ta fram videos med unga romska förebilder för att skapa en tryggare mötesplats på sociala medier för främst romska ungdomar, och bidra till att motverka antiziganism. Det ska också öka kunskapen om romer och öka unga romers delaktighet och inflytande i det offentliga rummet.
Unga På Landsbygden
Unga på Landsbygden arbetar med att utmana den urbana normen och för ungdomar på lands- och glesbygders rätt till demokratiskt deltagande, hållbar utveckling och ökade möjligheter att bo och verka i sina hembygder.
I projektet ska de skapa ett fristående ledarskapsprogram skräddarsytt för unga från Sveriges nordligaste regioner som vill lära sig hur man kan påverka politiskt, driva projekt och arbeta med samhällsförändring från lokal till internationell nivå.
Organisationer vi stöttat 2023
Afroinstitutionen
Aurora
Demokratibygget
Elevernas Riksförbund
Fler Unga
Föreningen Tilia
Gävleborgs Romska Internationella Förening (GRIF)
Jämtlands Mångfaldsförening
Möllans Basement
Riksförbundet Sveriges 4H
Streetgäris
Somaliska Ungdomar och Funktionshindrade (SUFF)
Organisationer vi stöttat 2022
Afroinstitutionen
Demokratibygget
Elevernas Riksförbund
Fanzingo
Föreningen Inkludera
Gävleborgs Romska Internationella Förening (GRIF)
Håll Sverige Rent
Medborgarskolan Region Mitt
Möllans Basement
PoCaura
PUSH Sverige
Romska Ungdomsförbundet
Sáminuorra
Streetgäris
Somaliska Ungdomar och Funktionshindrade (SUFF)
Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund
Tillsammans i förening
Unga med synnedsättning