Published On: oktober 13, 2022Categories: Artikel

Drömmen blev verklighet efter flytten till Arjeplog

Petronella är uppväxt i byn Hakkas som ligger strax utanför Gällivare. När hon tog steget och flyttade till Arjeplog bestämde hon sig för att göra sak av sin dröm: att få jobba med sin konst.

 – Förut har jag alltid tänkt att min konst bara är en hobby 

 Idag jobbar Petronella Edlund, 28 år, som konstnär och svetsare. Petronella har så länge hon kan minnas levt efter filosofin att våga testa på nya saker och att man alltid ska göra ett försök. Hon tror inte att hon kommer kunna jobba med sin konst på heltid på en gång, men kanske halvtid. Petronella tänker helt enkelt se hur det går. 

 – Just nu hoppar jag bara på tåget och ser vart det leder mig.

 Det finns både fördelar och nackdelar med att hålla på med något annorlunda på landsbygden. Men Petronella menar att man lättare kan få hjälp från sin omgivning och man behöver inte konkurrera på samma sätt då man är ensam om sin nisch.

Kombinerar svetsning med konst

Petronella är i grunden utbildad svetsare. Historian bakom det yrkesvalet är unikt eftersom hon vill kunna använda metall som konstform. Petronella gick en kurs och tänkte att “det här är ju väldigt intressant.” När hon däremot skulle börja kombinera både svetsandet och sitt konstnärskap blev det svårt då arbetet tog mycket tid. Det lämnade inte mycket tid och energi över till skapandet. Petronella är en mångsysslare och utövar andra konstformer också, för tillfället är hennes stora passion keramik.

 – Jag tror egentligen att det blev så för att jag hittade en person som var likasinnad, någon som brinner lika mycket för keramik som jag gör. 

Petronella berättar att hon sysslat med keramik hela livet, men att hon aldrig hittat en person att dela passionen med. 

– Det har varit väldigt nytt för mig. 

Stort konstintresse i Arjeplog

Petronella har noterat att det finns intresse och en stor nyfikenhet för hennes konst bland Arjeplogs-invånarna. Petronella skrattar och säger generat över telefonen:

 – Folk verkar ändå vara intresserade.

Dock har hon ännu inte hunnit komma ut med så mycket av hennes konst än, men Petronella upplever ändå att det finns intresse hos folk att köpa hennes skapelser. Hon har bland annat planer på att starta en webbshop eftersom hon tror att marknaden i Arjeplog är för liten. Däremot vill hon bo kvar. Att Petronella trivs där hon bor är tydligt, det hon älskar mest med kommunen är närheten till naturen.

Influeras av naturen 

 – Min inspiration kommer främst från naturen. För att kunna vara kreativ i mitt skapande krävs det att jag får vistas ute i naturen.

 Eftersom Petronella är uppvuxen i Hakkas har hon alltid haft nära till naturen. Fördelen med Arjeplog är att orten är lite större, däremot är det fortfarande nära naturen. Kulturlivet är bra trots kommunens storlek med sina cirka 2000 invånare.

 – Det är ju både konstnärligt och det finns lite teaterföreställningar och sådär. Det händer ändå rätt mycket för att vara så pass litet tycker jag, skrattar Petronella.  

I fortsättningen tänker Petronella fortsätta utvecklas inom konsten och börja sälja sin konst till en större och bredare kundgrupp. Petronella är en inspirerande ung person som ger en nyanserad bild av konstnärsyrket. Hon visar också att det går att följa sina drömmar och fortfarande bo på en liten ort, bara man vågar försöka.

Korrespondent:
Jenny Grahn

Dela