Published On: juli 12, 2022Categories: Artikel

Jacob Burman: “Ett spel med stort spelrum”

Sedan sex år tillbaka driver Hannele Bång sitt företag som fotograf och konsult inom marknadsföring i Vilhelmina. Den stora passionen för fotografering har hon haft hela livet.

– Jag fick börja med att fotografera med min mormors kamera, sen har intresset bara utvecklats. 

Hannele är född och uppvuxen i Vilhelmina. Det bästa med att bo i kommunen är människorna, men också naturen och närheten. Extra bra känns det också nu när Hannele för första gången har blivit förälder. 

– Nu när jag har ett barn vill jag ju att han ska växa upp i den här tryggheten så som jag själv har gjort. 

Entreprenörskapet kom tidigt

Bland det första Hannele sålde var sina egna tagna bilder som bestod i landskapsmotiv, något som hon tyckte var jätteroligt. 

– Dels att få träffa folk och att för första gången få tjäna sina egna pengar. Det jag sålde var ju dessutom det roligaste jag visste. 

I Gymnasiet fick Hannele prova på att driva eget UF-företag. Därefter började hon få förfrågningar från andra företag och då funkade det inte längre att “hobbyjobba” åt dem. 

– Det jag gjorde i en hobbyverksamhet började eskalera lite grann och bli större och större. 

Det ledde till att månaden efter min 18-årsdag startade jag mitt första egna företag. 

Under tiden Hannele satt och skrev sin affärsplan kände hon verkligen att hon fick äga sin egen tid. Det hon gjorde var för sin egen skull.

Började plugga till lärare

Att jobba som fotograf på heltid var från början inte hennes första tanke, utan Hannele hann börja plugga 1,5 år för att bli gymnasielärare. Men hon insåg under studietiden att det var något annat hon ville göra. 

– Jag insåg väl med tiden att jag inte ville bli lärare, jag ville ju göra det jag kan bäst. 

Under första tiden som egenföretagare upplevdes det inte som särskilt svårt, men Hannele säger ändå att det är en del saker man måste lära sig. Framförallt när det kommer till skatter och deklaration. Hannele har alltid varit en väldigt organiserad person, men att förstå siffrorna var inte alltid så lätt. Kundunderlaget har däremot aldrig saknats.

– Jag tror att när man bor såhär litet så sprids mycket från mun till mun. Och gör man då ett bra jobb så kommer kunden att sprida vidare det. Det blir som en dominoeffekt.

Idag är hon både fotograf och marknadsföringskonsult. Bilderna är däremot det ledande i hennes företagande. Hannele skrattar och säger att hon vill fylla världen med bilder av bra kvalite. 

– Och gärna med den här norrländska prägeln.

Eftersom hon främst jobbar som fotograf blir det ofta genom den vägen Hannele går in som konsult. Det kan vara att en hemsida behöver nya bilder, eller att hemsidan är i behov av att konstrueras om från grunden.  

Vill kunna inspirera andra

Den största fördelen med Vilhelmina är att man får skapa sitt eget jobb. Det är positivt att vara företagare i kommunen eftersom man hela tiden möts av hejarop. 

– Även fast man har konkurrenter så har jag aldrig mötts av någon negativitet. 

Ett tips är att om man är i startgroparna men inte riktigt vet var man ska börja, så borde man gå på näringslivskontoret. De brukar ha svar på det allra mesta. I början vände sig Hannele alltid till dem om hon hade några frågor och det har hon fortsatt med att göra sedan dess. 

– Jag vänder mig fortfarande till dem om jag har frågor. De är verkligen duktiga! 

För Hannele är det också viktigt att kunna peppa andra. 

– Jag hoppas ju verkligen att en ung person ska bli inspirerad och våga stanna kvar här och satsa på sin egen grej. Att jobba med sitt intresse är det absolut bästa man kan göra. 

Korrespondent: 

Jenny Grahn

Dela