Våra initiativ
TOPPMÖTE 2024 – UNGAS INFLYTANDE OCH DELATKIGHET I DEMOKRATIN
Youth 2030 arrangerar Toppmöten för att föra samman unga från hela Sverige och politiska beslutsfattare på högsta nivå. Årets Toppmöte äger rum den 23 oktober och har temat ungas inflytande och delaktighet i demokratin. Det här är en avgörande fråga i en tid då ungas intresse för politik och förtroende för demokratin minskar.
Toppmötet äger rum för femte gången och inleds med öppningstal från Camilla Waltersson Grönwall, minister med ansvar för barnrättsfrågor, samt Juno Blom, barnombudsman.
Youth Up North
Landsbygdens röster
Landsbygdens röster
YOUTH UP NORTH
Hur skapar vi mer levande landsbygder där unga vill leva, bo och ha en aktiv roll i samhällsutvecklingen? Det här är en framtidsfråga för många kommuner oavsett om de ligger i norra eller södra Sverige.
Satsningen Youth Up North samarbetar med Haparanda, Jokkmokk, Sorsele, Vindeln och Åseles kommun i Norrbotten och Västerbotten. Tillsammans med det lokala civilsamhället, näringslivet, unga och vuxna kommer nya metoder och insatser att utvecklas för att öka förtroendet för ungas kompetens, innovations- och drivkraft.
Vår utgångspunkt är att när unga får möjlighet att påverka sitt lokalsamhälle så bidrar det till att skapa framtidstro och engagemang för platsen där de bor.
Genom tvärsektoriella samarbeten mellan civilsamhälle, näringsliv och kommun utvecklar vi nya metoder som testas och implementeras lokalt. Kärnan i arbetet är att skapa mötesplatser mellan vuxna beslutsfattare och unga samt bygga strukturer som ger unga inflytande.
Youth Up North har ungas entreprenörskapsanda, kreativitet och innovationer i centrum. Vi arbetar medskapande utifrån ungas visioner, idéer och med unga ledare som kraft.
Nyfiken på att höra mer?
Linda Tjälldén
linda@youth2030.se
+46 72 229 27 85
Projektet drivs och stöttas av Familjen Kamprads stiftelse och Stenbecks stiftelse.
Landsbygdens röster
Landsbygdens röster
Landsbygdens röster
Landsbygdens röster
Unga i landsbygder har sämre tillgång till fritidsaktiviteter, mötesplatser och grundläggande samhällsservice som exempelvis skola, kollektivtrafik och sjukvård än vad unga i städer har. Det vill vi ändra på med projektet Landsbygdens röster som möjliggjorts tack vare stöd från Kronprinsessparets Stiftelse.
De senaste åren har Youth 2030 Movement arbetat aktivt med unga i landsbygdsområden, med särskilt fokus på norra Sveriges inland. Erfarenheterna från arbetet visar att trots att unga vill påverka sina lokalsamhällen saknar de ofta självförtroende, kunskap och de nödvändiga verktygen för att skapa förändring.
Landsbygdens röster stärker unga i landsbygder genom att motivera, inspirera och ge dem konkreta verktyg för att driva förändring i sina lokalsamhällen. I projektet arbetar vi med välbeprövade metoder för att öka ungas delaktighet och inflytande samt skapar möten mellan unga och beslutsfattare. Utifrån ungdomarnas egna engagemang, drivkrafter och önskemål utvecklar vi en rad olika insatser och aktiviteter som skapar förutsättningar för samhällsförändring.
Det långsiktiga målet med projektet är att minska känslan av utanförskap bland unga i landsbygdsområden och främja en mer inkluderande och jämlik samhällsutveckling. Landsbygdens röster pågår under 2024 och har möjliggjorts tack vare stöd från Kronprinsessparets Stiftelse.
My Petré, projektledare
my@youth2030.se
+46 73 944 76 30