Case: Kramfors kommun
Case: Kramfors kommun
Case: Kramfors kommun

“Samarbetet med unga handlar om att bygga tillit och stolthet”
När Kramfors kommun ville stärka ungas inflytande och delaktighet tog de hjälp av Youth 2030 Movement. Det blev startskottet för en resa där idéverkstäder, hackathons och dialogen mellan unga och vuxna ledde till verklig förändring.
– Om unga är med och samskapar så blir de delaktiga och stolta över det vi skapat tillsammans. Det handlar om att bygga tillit och stolthet och genom det får man också en kommun som är mer trivsam för alla, säger Andreas Gylling, utvecklingssekreterare Kramfors kommun.
Youth 2030 var i Kramfors första gången 2021 då kommunen ville genomföra idéverkstäder och hackathons för att utveckla kommunen tillsammans med unga. Kommunen hade redan ett aktivt arbete kring ungas inflytande med ett ungdomsråd och olika löpande aktiviteter men samarbetet med Youth 2030 gav dem möjligheten att växla upp.
– Mötet med Youth kom helt rätt i tiden för då kunde vi ta nästa steg i vårt arbete med ungas inflytande och delaktighet. Youth 2030 introducerade verktyg som idéverkstäder och hackathons vilket gav oss helt nya förutsättningar, säger Andreas.
Dialog med unga blev grund för fritidsgård
Först fick lokala ungdomar delta i en idéverkstad där de tillsammans fick diskutera vilka frågor som var viktiga för dem, och vilka satsningar de ville se lokalt. Efter det genomfördes ett hackathon där ungdomar och lokala beslutsfattare under ledning av en processledare från Youth jobbade med att lösa utmaningarna och prioritera lösningar framåt.
– Vi gjorde idéverkstäder på skolor och ett hackathon där vi pratade om trygghet, psykisk ohälsa, skolmiljön, aktiviteter och mötesplatser samt bilden av EPA-traktorer/fördomar om unga. Det bästa var att många av idéerna faktiskt genomfördes. Unga drömde om en plats att hänga på, och det detta blev grunden till den fritidsgård som finns idag, berättar Andreas.
Kramfors kommun har genomfört en rad olika förslag från unga som dykt upp i samband med de samskapande mötena och workshopsen. Det handlar om allt från ett nytt torg med belysning för att öka tryggheten till en ny fritidsgård och pumptrack samt samverkan med en motorgård för att minska fördomar om unga.
– Det är väldigt viktigt att ta hand om resultatet och genomföra det man åtar sig, annars är det bättre med ingen dialog alls. Dialog handlar om att byta kunskap och göra saker tillsammans efteråt där är lokala föreningar och företag viktiga medspelare. Barnen själva är experter på sina miljöer, jag som vuxen kan vara en hjälp eller coach men det måste vara unga som berättar om vad de brinner för, vill göra och få möjlighet att delta i förverkligandet av idéerna.
Ungas inflytande är en ständigt pågående process
Andreas är övertygad om att besluten blir bättre när de som berörs involveras i dem.
– Ja, det är en förutsättning att involvera unga om man ska göra satsningar och ta beslut som rör unga. Det handlar om att få människor delaktiga och känna att de är en del av ett samhälle, det finns någon som lyssnar och bryr sig om en och tycker att deras åsikter är viktiga på riktigt. Arbetet med unga är även ett prioriterat område i Kramfors vilket gör att vi har en helt annan drivkraft i frågorna och det är en stor styrka.
Samarbetet mellan Youth 2030 och Kramfors fortsätter under 2025 i form av fortsatt processledning och workshops. Arbetet med ungas inflytande och delaktighet är en process som är ständigt pågående i Kramfors kommun.
– Det är en förmån att jobba med Youth 2030. De är kunniga och utmanar oss att tänka i nya banor. Vi vrider och vänder på saker och i slutändan får vi bättre resultat. Youth 2030 förstår de lokala behoven och förutsättningarna och det är en grund för att driva förändringsarbete, att förstå hur en plats fungerar och vilka personer som är där. Det är en stor fördel att de som är anställda på Youth 2030 är unga själva och det får mig att tänka till och tagga till när jag får ta del av deras perspektiv. Det visar också för andra unga att man kan göra saker som ung, det är möjligt att ta plats som ung och forma sin framtid, avslutar Andreas.