Case: Region Värmland

Case: Region Värmland

Case: Region Värmland

Sara och Carl arbetar med ungas inflytande i Region Värmland

Region Värmland kraftsamlar kring ungas inflytande

Region Värmlands arbete med ungas inflytande har gått från ett testande förhållningssätt till att bli mer långsiktigt och strategiskt. Idag har regionen unga regionutvecklare anställda och har precis startat upp Youth Hub Värmland, en plattform för kompetensutveckling och stöd kring ungas inflytande och delaktighet.

– Nu finns det en samlad kraft i regionen, kommunerna och i länet. Fler och fler pratar om vikten av att involvera barn och vilka strukturer som behövs för det, säger Sara Emsevik, barnrättsstrateg region Värmland.

Region Värmland och Youth 2030:s vägar korsades för tre år sedan då Youth 2030 arbetade med lokala satsningar i Munkfors, Säffle och Storfors. I början hade man ett testande förhållningssätt och gjorde allt från idéverkstäder och hackathons till att skriva gemensamma CERV-ansökningar. Sara Emsevik, barnrättsstrateg, och Carl Hast, utvecklingsledare, på regionens hållbarhetsavdelning har varit med i satsningarna sedan starten.

– Vi började med flera olika småsaker parallellt. Arbetet med ungas inflytande har varit ett utforskande och en lärandeprocess tillsammans där Youth har funnits med som ett stöd, säger Sara.

Youth Hub Värmland

Idag har Youth 2030 och Region Värmland utvecklats till ett mer formellt och långsiktigt samarbete som är centrerat kring den nya satsningen Youth Hub Värmland. Plattformen lanserades i januari 2025 och erbjuder kompetensutveckling och processtöd för att stärka offentlig sektors förmåga att involvera unga i beslut och utvecklingsprocesser.

– Youth Hub är en möjlighet och ett bidrag till att öka förmågan i länet att involvera barn och unga och hitta långsiktiga strukturer för det arbetet. Vi vill kliva fram och vara ett ökat stöd för kommuner och även stärka de insatser som andra redan gör i länet. Vi kan inte förbise ungas perspektiv och problemformulering utan behöver låta dem ta plats och vara en del av att bygga samhället, säger Carl Hast.

Som en del av den ordinarie verksamheten har regionen även två unga regionutvecklare anställda som arbetar med att öka ungas inflytande direkt in i regionens organisation. De jobbar bland annat med att samla in och lyfta fram ungas röster till beslutsfattare och vidare in i processer och projekt hos regionen.

– Vuxna som möter de unga regionutvecklarna säger återkommande hur värdefullt det är att ha unga vid sitt bord för de kommer med andra perspektiv. Man ser även hur unga växer av att känna att deras röster spelar roll. Jag önskar att alla unga fick uppleva det, säger Sara.

Prioriterad fråga i regionen

Arbetet med ungas inflytande är en prioriterad fråga både hos regionen och många av kommunerna, inte minst eftersom barnkonventionen numera är lag.

– Det är många initiativ som sker kopplat till barn och unga som förutsätter inflytande. Dörrarna är ganska öppna både från regionledning och styrelse och det finns ett stort intresse. Men det är inte helt lätt ändå. Vi vill utmana och testa och se på vilket sätt unga vill ha inflytande, säger Sara.

Att tydligare involvera unga ses även som en viktig aspekt för att minska den psykiska ohälsan bland unga.

– Vi har gjort en massa insatser över åren kopplat till psykisk ohälsa och en viktig del som vi missat i tidigare insatser är dialog med unga. Om vi inte når de resultat vi vill så måste vi tänka annorlunda och jobba mer med att nå målgruppen, säger Sara.

Unga ses som experter

De senaste årens fokuserade arbete ger resultat på flera sätt varav en viktig del är synen på unga som experter på sina egna liv, och kompetenta att fatta beslut.

– Jag ser en skillnad i hur man tänker och resonerar. Jag tycker man kan se att kommuner tänker annorlunda och göra annorlunda vilket skapar förutsättningar på ett annat sätt. De kommuner som är med i arbetet har fått insikter om att man får andra svar om man involverar unga, säger Carl.

Lokala förebilder och exempel viktiga

Nu har regionen samarbetat med Youth i snart tre år, både genom lokala insatser i kommunerna samt som externt bollplank och rådgivare i frågor om ungas inflytande och delaktighet. Något som uppskattats särskilt är de goda exemplen från runtom i landet, vilket har varit en inspirationskälla.

– Det har varit otroligt viktigt att ha med Youth för de har goda exempel att lyfta vilket är dörröppnande. För om andra kan så vill och kan även våra kommuner lyckas. Youth har bidragit med konkreta aktiviteter och metoder som har varit ögonöppnande. Säffle är det största exemplet, där gick Youth in och gjorde dialoger och det har fått ett väldigt bra utfall i Säffle där de fortsätter och har anammat metoden, säger Carl.

– Youth 2030 har bidragit och varit ett bollplank i att resonera och tänka. De har mycket erfarenheter av insatser som gjorts runtom i Sverige både regionalt och kommunalt. Youth har varit ett stöd för oss i att hitta vägar framåt i hur vi kan tänka. Youths kunskap är fantastisk inom området vilket också hjälpt till, avslutar Sara.